Syarat Penghantaran :: MarvelousBaby.com
Select Page

Pengesahan Pesanan

Apabila anda menyerahkan pesanan anda, kami akan e-mel kepada anda pengesahan pesanan. Bersama emel tersebut, kami berikan maklumat untuk anda melakukan pembayaran. Apabila pesanan anda telah dibungkus, anda akan menerima e-mel kedua beserta sekali lagi maklumat untuk melakukan pembayaran (abaikan jika telah lakukan pembayaran sebelum itu). Emel terakhir akan dihantar setelah selesai urusan penghantaran. Anda juga boleh melihat halaman ahli (akaun) untuk maklumat pesanan anda.

Kos Penghantaran

Bayaran tambahan untuk penghantaran akan ditambah untuk pesanan anda. Jumlah yang bergantung kepada di mana anda tinggal.

Pelanggan di Luar Malaysia 

Buat masa ini, kami hanya menyediakan penghantaran di dalam negara sahaja. Jika perlu, anda boleh menghubungi kami untuk bantuan.

Anggaran Masa Penghantaran

Dalam negara: 1-3 hari bekerja

Rakan Kongsi Pengedaran / Penghantaran

Kami berada dalam kerjasama dengan Perkhidmatan Pos Laju untuk penghantaran pesanan anda kerana penghantaran yang cepat dan selamat mereka.

Produk Dalam Stok

Semua produk yang dipaparkan di laman web kami boleh didapati dengan tiada kelewatan kecuali dinyatakan sebaliknya.

Pulangan / Pertukaran

Jika anda ingin membuat pertukaran atau menerima bayaran balik bagi produk yang dibeli, kaedah-kaedah yang berikut dikenakan. Anda boleh kembalikan item dalam tempoh 7 hari atas perbelanjaan anda sendiri dalam bentuk asal. Produk mesti berada dalam keadaan yang tidak digunakan. Kos penghantaran untuk pulangan dibayar oleh pelanggan. Walau bagaimanapun, jika anda membuat pertukaran, kos penghantaran bagi barang yang baru kembali kepada anda dibayar oleh MarvelousBaby.com. Sila gunakan Borang Pemulangan kami apabila menghantar produk kembali kepada kami.

Produk (Salah atau Rosak)

Sentiasa hubungi kami di 017-233 8408 atau info@marvelousbaby.com sebelum menghantar item/produk kembali. Item mesti dikembalikan dalam tempoh sebanyak 7 hari dan dengan penjelasan dengan kerosakan atau kecacatan. Jangan lupa untuk menyimpan resit anda dan memasukkannya bersama penghantaran item/produk kepada kami, supaya kami boleh membayar anda kembali untuk kos penghantaran. Sila gunakan Borang Pemulangan kami apabila menghantar produk kembali kepada kami.

Pin It on Pinterest

Share This